Пятница, 03.05.2024, 23:16

Приветствую Вас Гость | RSS

Главная » 2011 » Май » 20 » Zadanie konkursowe z 7-go spotkania naszej Świetlicy "Polska na dłoni"! /Конкурсное задание с 7-й встречи нашей Гостиной "Польша на ладони"!
09:32
Zadanie konkursowe z 7-go spotkania naszej Świetlicy "Polska na dłoni"! /Конкурсное задание с 7-й встречи нашей Гостиной "Польша на ладони"!
Nowe zadanie konkursowe dotyczy tematu spotkania - Kuchni Polskiej - i będzie się składało z 3 pytań :
 
1) Jaki aromat jest najbardziej charakterystycznym aromatem dla kuchni galicyjskiej?
2) Jak po kaszubsku będzie brzmiało SMACZNEGO?
3) Potrawy poszczególnych regionów kraju różnią się między sobą. Na przykład rejon podhalański charakteryzuje się potrawami mącznymi – kluski, placki z mąki, kołacze, a także potrawami z baraniny; region śląski tłustymi zupami na mięsie wołowym, potrawami mięsnymi w sosach. A czym się charakteryzuje region mazursko-warmiński?
 
Czekamy na prawidłowe odpowiedzi!
Просмотров: 564 | Добавил: polonia39 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 4
4 polonia39  
0
Brawo!

3 andrzej  
0
Отвечал вместе с папой.

2 andrzej  
0
Ещё вспомнил чернину biggrin -суп с гусиной крови(одно из блюд,сейчас деликатесных!)

1 andrzej  
0
1-тмин
2- BOŻE PRZEŻEGNÓJ co po kaszubsku znaczy SMACZNEGO..
3-Na Warmii i Mazurach jadano kiedyś to, co wyhodowano, złowiono lub zebrano. Hodowano drób, bydło, kozy, trzodę chlewną i owce. Uprawiano zboża i warzywa, dbano o drzewa owocowe. Na mazurskie stoły trafiały złowione w jeziorach i rzekach ryby oraz wszystkie dary lasów: jagody, borówki, maliny, jeżyny, żurawiny, grzyby, zioła lecznicze i przyprawowe.Также популярны гусиная колбаса и печёный гусь и карп.Гороховый и фасолевый суп также не забыты.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]